Manfaat Mengkonsumsi Ikan Pada Mata

Terdapat penyelidikan yang mengatakan bahawa hubungan rapat antara makan ikan secara teratur dapat mengurangkan risiko penyakit penyakit degenerasi makula yang berkaitan dengan usia  atau degenerasi makula. Makula adalah pusat retina dan merupakan bahagian paling penting dari retina.

Bersama penuaan, fungsi mata berkurangan. Dalam perubatan, keadaan ini dipanggil degenerasi makula yang berkaitan dengan Umur . Di mana penglihatan secara beransur-ansur menurun atau bahkan penglihatan berkurangan dengan ketara.

Kajian yang diterbitkan di Brigham dan Hospital Perempuan dan Sekolah Perubatan Harvard di Boston, mengumpul data daripada 38,022 wanita, yang tidak pernah didiagnosis dengan AMD. Walau bagaimanapun, salah seorang pengarang, William G. Christen, berkata data pemerhatian mereka masih dalam ujian rawak, jadi pengesahan selanjutnya diperlukan.

Kajian ini mengkaji tabiat pemakanan peserta kajian, dan melalui pengumpulan data yang dipantau selama 10 tahun yang lalu. Hasilnya, wanita yang memakan banyak asid lemak omega-3 yang sebenarnya dipegang secara meluas dalam ikan mempunyai risiko 38 peratus lebih rendah daripada mengalami AMD berbanding dengan orang-orang yang memakan sedikit asid lemak Omega-3. (Baca: 5 Pemakanan untuk Kesihatan Mata)

Christen dan rakan sekerja mengatakan bahawa risiko yang lebih rendah ini kelihatan disebabkan oleh makan ikan tuna dan ikan daging gelap. Di samping itu, penyelidik juga mendapati cadangan bahawa penggunaan lebih tinggi daripada asid lemak Omega-6 (asid linoleat) sebenarnya boleh meningkatkan risiko membangunkan AMD, walaupun penyelidik tidak mengkaji lagi.

Sekurang-kurangnya 9 juta orang dewasa AS berusia lebih dari 40 tahun telah mengalami beberapa peringkat penyakit mata ini. Ia adalah sebahagian besar daripada peringkat awal penyakit, sementara 1.7 juta telah mengalami tahap penyakit selanjutnya yang mengakibatkan kehilangan penglihatan yang membawa maut.

“Minyak ikan, asid lemak omega-3 yang terdapat dalam ikan, telah lama dianggap melindungi tubuh daripada penyakit jantung juga mempunyai manfaat yang signifikan dalam pencegahan utama penyakit mata AMD di kalangan wanita yang tidak dapat dikesan atau tanda awal yang tidak dapat dikesan penyakit ini, dan belum didiagnosis dengan penyakit AMD. ”

Kajian ini diterbitkan dalam talian di Arkib Oftalmologi menunjukkan bahawa orang yang makan ikan boleh mengurangkan risiko keadaan penuaan mata pada masa akan datang. Kajian serupa yang menunjukkan hasil yang sama juga dilaporkan dalam Arkib Jurnal Oftalmologi yang dicetak pada bulan Jun 2009. Jadi anda mahu mata anda tetap tajam pada usia tua? Mari makan ikan.

Refernsi:


About Pritter

Add your Thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked *